Gyanús pénzügyek miatt vitatkozik az Európai Parlament

„Szabálytalanul elköltött” uniós források visszatérítésére kötelezi az egyik euroszkeptikus pártcsaládot az Európai Parlament. Az érintettek szerint azonban kettős mércét alkalmaznak velük szemben kritikus nézeteik miatt.

Több mint félmillió eurót szabálytalanul költött el az adófizetők pénzéből az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártja (UKIP) által dominált európai pártcsalád, a Szövetség a Közvetlen Demokráciáért Európában (ADDE) – írta a napokban a brit The Guardian. A lapunkhoz is eljutott levél szerint az Európai Parlament több mint 172 ezer euró visszafizetését kéri az ADDE-tól, ugyanis arra jutottak, hogy uniós szabályokat megszegve a 2015-ös brit választások, valamint az idei Brexit-népszavazás kampányára költötték a pénzt. A pártcsaládtól megtagadtak további csaknem negyedmillió eurót, amit támogatások formájában megkaphattak volna, ha betartják a szabályokat, a holland és belga tagpártok „félreköltéseivel” együtt pedig az ADDE és a hozzá tartozó alapítvány összesen 500 615 eurót költött el szabálytalanul. A briteket érintő vád lényege, hogy az UKIP-elnök Nigel Farage Thanet South választókerületért folytatott kampányába, valamint az unióból való kilépésről szóló referendumhoz kötődő felmérésekre költöttek pénzt, az EP szerint viszont ez ellentétes azzal a szabállyal, hogy uniós forrásokat nem szabad nemzeti pártokra, választásokra vagy népszavazásokra költeni.

Lapunk birtokába került az ADDE elnöke, Roger Helmer terjedelmes levele is, amelyet az Európai Parlamentnek címzett, és azt állítja benne, bíróságon is készek megvédeni álláspontjukat, miszerint az elmúlt évben minden forrást szabályosan használtak fel, leszámítva három jelentéktelenebb tételt, működésük kezdeti időszakából (az ADDE 2014-ben alakult). Helmer szerint egy sor olyan váddal illették pártját, amelyek egyértelmű politikai nyomásgyakorlásról árulkodnak az ADDE uniókritikus álláspontja miatt. A pártcsalád elnöke felidézte, hogy 2014-ben tapasztalt szakemberek segítségét kérték a szabályok betartása érdekében, akik a más pártcsaládok és alapítványok esetében bevett „legjobb gyakorlatokat” követték, így nem fogadja el, hogy más kritériumok vonatkozzanak az ADDE-ra, mint más szövetségekre. Felhívta a figyelmet arra is, hogy amióta januárban elkezdődött az auditálási folyamat, az ADDE munkatársai kerek száz munkanapot töltöttek az EP kéréseinek és kérdéseinek teljesítésére és megválaszolására, miközben bizonyos adatokra ötször is rákérdeztek, az ADDE pedig pont ugyanennyiszer szolgáltatta be a megfelelő dokumentumokat. Ami a Guardian által is ismert konkrét vádakat illeti, Helmer közölte, álláspontjuk szerint a választói vélemények kutatása egy európai párt magától értetődő tevékenységei közé tartozik. Ami a UKIP áttételes finanszírozására vonatkozó vádat illeti, Helmer szerint értelemszerűen minden felmérés, amit egy európai pártcsalád elvégez, az a nemzeti delegációi számára is hasznos, így az EP logikája alapján minden hasonló tevékenységet tiltani kellene, más pártcsaládok esetében azonban nem emelnek kifogásokat.


Megválasztották Nigel Farage utódját

Paul Nuttallt választották meg hétfőn az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártjának (UKIP) élére a Donald Trump leendő amerikai elnökkel szövetséges Nigel Farage helyére. A karizmatikus Farage távozása szakértők szerint hosszabb időre visszavetheti az anyagi nehézségekkel is küzdő, bevándorlás- és Európai Unió-ellenes pártot. Nuttall a szavazatok hatvankét százalékát szerezte meg.

– Source:

http://magyarhirlap.hu/cikk/72880/Gyanus_penzugyek_miatt_vitatkozik_az_Europai_Parlament